Dave a mi különbejáratú amerikai ninjánk volt. Láttam előtte is ninját, de ő volt az első akinek elhittem, hogy valóban ninja. Sose láttam a diplomáját, de nem is kellett sehova kifüggesztenie semmiféle oklevelet: a tudása, a személyisége hitelesítette, és nem az, hogy milyen szervezettől kapott papírt.  Ahogy egy beszélgetés során mondtam: Dave tud valamit, amit meg akarok tanulni tőle. Nem érdekel, hogy honnan tudja – ha tegnap úgy ébredt, hogy tudja, nekem akkor is kell. És ez a tudás a ninjutsu volt.  

 

dave4a

 

Minden pillanatban ninjaként gondolkozott. Amikor elmentünk egy az utcasarkon kucorgó koldusasszony mellett, megbökte a vállam: „Ő nagyon jó kunoichi lenne” mondta, és mosolygott. Végtelenül racionális tudott lenni. Sokszor hallottuk tőle: „Ninja vagyok, nem hülye.” Hogy mit értett ezalatt? Egyszer – még a régi jó, antennás maroktelefonok világában – mobillal mutatott önvédelmi fogásokat (szokás szerint dőltek belőle a technikák), és természetesen az is játszott, hogy a telefon antennájával érdemes szemre vagy torokra szúrni. Ez többeknek nem tetszett, mondván, hogy könnyen eltörhet az antenna, és az elég drága. Dave elkerekedett szemmel nézett rájuk: „Az életed vagy a testi épséged nem ér meg ezer forintot?”, kérdezte hitetlenkedve.

Gyakran kaptunk tőle személyre szabott feladatokat, amikről csak ő tudott és az, akit megbízott vele. Ugyanakkor minden eszközt megragadott annak érdekében, hogy csapatot formáljon a tanítványaiból. Ezt tartotta a legfontosabbnak. A hagyományos ninjutsu felfogást követte, amely szerint a ninják mesterséges családot alkotnak. Az alkotása túlélte őt: még azok a volt tanítványai is tartják egymással a kapcsolatot, akik megtagadták.

Igazi mester volt, a szó hagyományos értelmében. Nem csupán a ninjutsuval kapcsolatos, kimeríthetetlennek tűnő tudása miatt, hanem mert közösséget teremtett és gondolkozni tanította az embereket. Persze ő se volt hibátlan, és nemegyszer jelentős dolgokban tévedett. Sokan fordultak el tőle emiatt. De az, amit tanított, ahogyan gondolkozott, ahogy a problémákat kezelte ott van mindenkiben, aki hosszabb ideig járt hozzá.

 

dave8

 

Az egyik legnagyobb hatású, 20. századi ninja, Stephen K. Hayes tanítványa volt. Aki Dave-hez járt, az első pár évben pontosan azt kapta a ninjutsutól, amit ettől a rendszertől vár az ember: okos megoldásokat, működő trükkök százait, egy kis romantikát és rengeteg kalandot. Ha többet akarsz megtudni róla, kattints a Mafláson megjelent korábbi írásainkra:

http://napimaflas.blog.hu/2015/01/01/david_jesse_holt_emlekere

http://napimaflas.blog.hu/2015/10/28/iga_arnyai

vagy gyere el a 2. David Jesse Holt emléknapra vasárnap.

 

zaszlo

(A David Jesse Holt által alapított ninja iskola, az American Ninjutsu/Iaido Training Association első zászlója.)