Lopakodás az erdőben és harc újságpapírból készített yawarával…

Mi a Modern Ninjutsu nyílt nap?

A Modern Ninjutsu nyílt napokat havonta rendezzük meg. Egyrészt egy ilyen extra edzésen saját magunk is különleges dolgokat tanulhatunk, másrészt ez egy remek alkalom, hogy más érdeklődők is belekóstolhassanak ebbe a harcművészetbe.

Ezek a nyílt alkalmak mindig hétvégén vannak, és ilyenkor a szabadban edzünk. A ninjutsu, mint harcművészet szorosan kötődik a természethez: a legendák szerint a nindzsák a természet (nem túl) lágy ölén is otthonosan mozogtak.

És valóban: az éjszaka leple alatt, például egy viharban nagyságrendekkel könnyebb dolguk lehetett, mintha a városi lámpafényben közlekedtek volna.

Ezeken a ninjutsu nyílt napokon azt gyakoroljuk, amit a teremben nem lehet: lopakodást, nyomolvasást, fegyverek használatát, bizonyos önvédelmi szituációkat. Közben kirándulunk az erdőben, figyelünk a környezetünkre, önmagunkra és persze élvezzük az elénk táruló kilátást.

img_20160918_121334

Lopakodás – van értelme?

Lopakodni nem könnyű. Az erdőben való lopakodás, amikor hangtalanul próbálunk haladni, teljes koncentrációt igényel (és fizikailag is valamelyest kimerítő), de furcsa módon közben nagyon ellazít, kikapcsol.

Minden lépés, minden mozdulat fontossá válik. Ahogy csendben fülelsz, megváltozik a környezeteddel a viszony: a zajok és fények felerősödnek, szinte hallod az erdő lélegzését, a máskor alig-alig hallható reccsenések, susogások kerülnek előtérbe.

Próbálod előre végiggondolni, merre haladsz, mert ilyenkor nincsen hangosabb, mint egy apró ág reccsenése vagy a ruhádba beakadó levelek kaparása. (Ezen a ponton a bemelegítés is fontosabbá válik, mint egyébként, mert még az ízületeid recsegése is visszhangzik az erdő néma csendjében.)

Lopakodás ninjutsun: csendes, de nem láthatatlan

Miközben személy szerint felfedeztem a mélyebben levő fákon hagyott évtizedes „Jóska ♥ Julis 1990” feliratokat, elgondolkodtam. Egyre érthetőbbé vált, hogy a legendabeli nindzsák miért éjszaka, ráadásul ha lehet, szeles időben, esőben, viharban próbáltak ellenfeleiken rajtaütni.

Szerencsére ma már nem az élet-halál harc a tét, de egy ilyen gyakorlat akárhogy is nézzük, sokat javít az ember mozgásán és nem utolsó sorban ellazít.

Napi bulvár: fegyvert bármiből

A Modern Ninjutsu önvédelmi harcművészet, és az önvédelmet nagyban segíti, ha van nálunk valamilyen fegyver. Egy ilyen szituációban minden kis előny életet menthet, és erre készülünk: egy nindzsa kezébe bármi is akad, az fegyverként használható. Ez a filozófia nem csupán az akciófilmekben működik!

Ezért az európai modern ninjutsuban néhány alapfegyveren keresztül ismerjük meg az önvédelmi fegyverek nyújtotta lehetőségeket. Kés, shuriken, lánc, ólmos bot, és az egyik legérdekesebb, javara (angol átiratban: yawara), amit kogának vagy kubotannak is neveznek. A yawara eredetileg egy kb. 17 cm-es, fából (modern korban műanyagból…) készült, kétoldalt tompa vagy hegyes rövid pálca.

Előnye, hogy nagyon sok tárgy használható yawaraként mindennapi helyzetekben: toll, kulcs, egy darab bot, flakon stb.

A nyílt nap alkalmából meglepő, de újságpapírból tekertünk magunknak javarát, így megtapasztalhattuk, mekkorát ütnek valójában a bulvárlapok címlapsztorijai. ☺

img_20160918_134052
img_20160918_140454

 

A feladat persze hasonló volt, mintha egy fából készült yawarával gyakoroltuk volna az önvédelmet. Egy újságpapírral azért sokkal erősebben, gyorsabban és agresszívebben tudtunk dolgozni sérülés veszélye nélkül – és egy valós önvédelmi szituációban sem egészséges visszafogni magunkat.

A következő szabadtéri alkalom október 9-én lesz, a Dave Jesse Holt emléknap keretében.