A női önvédelemhez kevesen értenek. Női önvédelem címén legtöbbször olyan technikákat próbálnak egybegyúrni, amiket gyengébb fizikumú férfiak is képesek végrehajtani.

Ezzel két gond van. Az egyik, hogy a nők nem gyengécske férfiak, hanem más fizikai és pszichés adottságokkal rendelkeznek mint az ellenkező nem képviselői. A másik, hogy a nők legtöbbször másfajta konfliktushelyzetekbe keverednek mint a férfiak, mások a viselkedésmintáik, másként reagálnak, amit a legtöbb oktató nem vesz figyelembe.

 

noi-onvedelem1

Ennek ellenére a női önvédelmi tanfolyamokon tanultak meglepően sokszor működnek. Egy kevéssé elszánt támadót valóban elriaszthat, ha ellenállásba ütközik – és inkább könnyebb célpontot keres magának.

A gond akkor kezdődik, amikor az ellenállás tovább fokozza a támadó agresszivitását. Elég fájdalmas megtapasztalni, hogy azok a technikák, amelyek az önvédelmi tanfolyamon remekül működtek a békés és készséges ellenfeleken, éles helyzetben csaknem lehetetlen eladni.

Öt intő jel, ha női önvédelmet tanulnál

Természetesen mindenkinek saját döntése – és tegyük hozzá: felelőssége –, hogy hol, kitől, mit tanul. Tegyük hozzá, a legtöbben nem azért mennek el önvédelmi tanfolyamra mert a mindennapi életükben szükségük van rá, hanem mert kicsit magabiztosabbak szeretnének lenni, érdekli őket ez a világ, vagy csupán a társaság kedvéért. Néhány esetben azért nem árt gyanakodni:

1. Ha egy szteroiddal felgyúrt, százhúsz kilós harcművész azt magyarázza neked, hogy az általa rajtad bemutatott technikához nem kell erő. Ez kb. olyan, mint amikor azt mondják, hogy a matekhoz nem kell számolni.

2. Ha valaki azt meséli, hogy az általa tanított küzdősport milyen hatékony női önvédelem. A sportversenyeken ugyanis azonos nemű és azonos fizikai adottságokkal rendelkező emberek mérkőznek egymással. Ezzel szemben egy nőnek legtöbbször a nála nagyobb, erősebb, agresszívebb férfival kell felvennie a küzdelmet, ráadásul ezekben a helyzetekben nincs se bíró, se szabálykönyv.

3. Ha mindig szép lassan, lágyan gyakoroltok, mondván, hogy éles helyzetben úgyis kipattannak belőled a technikák. Nem fognak.

4. Ha valaki azzal reklámozza magát, hogy az általa tanított fogások biztosan működnek, mert a katonai elitalakulatoknál is ezeket tanítják. Lehet, hogy igazat mond, de:

a) a katonai közelharc fegyveres küzdelem,
b) a katonai elitalakulatok nem negyven kilós civil nőket küldenek tűzvonalba.

5. Ha az izzasztó edzésmunkát önbizalom-erősítő agymosással próbálják kiváltani. A támadót nem meggyőzni, hanem leütni, meghátrálásra késztetni vagy elriasztani kell.

Női önvédelem az Európai Modern Ninjutsuban

A modern ninjutsu mindig a gyakorló képességeiből, adottságaiból és lehetőségeiből fog kiindulni. Ez nem azt jelenti, hogy ne akarnánk fejleszteni a tanítványok erőnlétét, ügyességét, problémamegoldó képességét, stb. Egyszerűen minden helyzetben a legegyszerűbb és a leginkább energiatakarékos megoldásra törekszünk. Nem érdemes pl. belemenni egy több ellenféllel vívott küzdelembe, ha elég átsétálni a szomszédos utcába, hogy elkerüljük a bajt.

A ninjutsu a túlélés művészete. Egy látványos rúgáskombinációnál többet ér, ha az ajtók záródásának pillanatában leszállunk a metróról, és a peronon állva integetünk a szerelvénnyel tovaszáguldó agresszornak.

noi-onvedelem2

Önvédelem a gyakorlatban

Az önvédelem egyik legfontosabb tétele, hogy a konfliktusok első 95%-ában nem kerül sor tettlegességre – a pofozkodás csak a végkicsengése a dolognak. A modern ninjutsu arra törekszik, hogy még ebben az első, 95%-os szakaszban semlegesítse az agresszort. Ez sajnos nem minden esetben sikerül, és ilyenkor nagyon gyorsan, hatékonyan, okosan kell cselekedni. A következő posztban egy megtörtént utcai támadást elemezve fogom bemutatni, hogyan működik a modern ninjutsu a gyakorlatban.

Ha szeretnétek kipróbálni az edzéseinket, kattintsatok ide.

(Foly. köv.)